Lepra








Iedereen heeft wel al eens gehoord van de Damiaanactie. Ikzelf heb voor deze actie in de lagere school en het middelbaar elk jaar balpennen moeten verkopen. Ook steun ik deze actie nog elk jaar door iets te kopen van mensen die verkopen aan de deur. Ikzelf kon wel eens een opfrissing gebruiken van wat lepra precies is en wat Pater Damiaan gedaan heeft.

Een andere naam voor lepra is de ziekte van Hansen. De ziekte is vernoemd naar de man die de leprabacterie in 1873 heeft ontdekt. Dit was Armauer Hansen, een Noorse arts.

Lepra is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium leprae. Je wordt besmet met deze bacterie via wondjes of door aanraking van besmette voorwerpen. Een besmet persoon kan de ziekte doorgeven door te hoesten of te niezen.
Jammer genoeg bestaat er geen vaccin tegen lepra. Dus als je naar een land op reis gaat zoals India, Indonesië en Brazilië, wees dan voorzichtig, want je kan lepra oplopen zonder dat je het beseft.


Symptomen

De incubatie periode is zeer variabel van persoon tot persoon. Het verloop varieert tussen iets minder dan een jaar en tientallen jaren met een gemiddelde duur van 8 jaar, wat heel lang is.

De symptomen van de ziekte van Hansen op natuurlijke wijze verlichtenDe symptomen zijn:
-       Bleke, gevoelloze vlekken op de huid
-       Hand-, voet- en oogspieren verzwakken
-       Handen en voeten zijn gevoelloos


Behandeling

Mensen die besmet zijn met lepra kunnen helemaal genezen. Nadat de diagnose is gesteld, krijgen de mensen een multi-drug therapie. D.w.z. dat ze allerlei soorten antibiotica moeten innemen voor een periode van 6-12 maanden.
Vanaf de start doodt de medicatie de bacterie en na een paar dagen kunnen de mensen niemand anders meer besmetten. Natuurlijk moeten ze de kuur uitnemen.


Gevolgen

Indien de personen niet genezen van lepra (met of zonder behandeling), kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn, zoals:
Ziektes | M-en-m-jeruzalem.jouwweb.nl 
-       Blindheid
-       Aantasting zenuwen -> verlammingen
-       Klauw- of stomphanden
-       Stomp- of sleepvoeten
-       Zweren en open wonden als gevolg van de gevoelloosheid 


Pater Damiaan

Pater Damiaan - WikipediaJozef de Veuster, maar iedereen kent hem als Pater Damiaan, is geboren op 3 januari 1840 in Tremelo.
Jozef had de droom om ooit priester te worden. Hij legde in 1860 zijn gelofte als broeder af en zijn kloosternaam werd Damiaan. Na zijn studies kreeg hij de kans om als seminarist te werken op de eilanden in Hawai. Damiaan vond het overweldigend om alles daar te zien. Hij was enthousiast en leerde direct de plaatselijke taal. Na 2 maanden werd zijn grootste droom vervuld. Hij werd tot priester gewijd. Nu was hij Pater Damiaan.

Pater Damiaan deed zijn werk heel graag. Hij reisde rond als missionaris en op de eilanden werd hij door de bevolking de zielenherder genoemd. Hij had het vertrouwen van de bevolking gewonnen.

In de 19de eeuw kwam lepra al heel veel voor en ook op de Hawaiiaanse eilanden bleven ze hier niet van gespaard. De lepralijders, ook wel de melaatsen genoemd, werden overgeplaatst naar het eiland Molokai. Ze werden alleen bevoorraad met levensnoodzakelijke voorzieningen.
Toen Pater Damiaan van het eiland hoorde wou hij zijn missiewerk als priester verder uitoefenen tussen de melaatsen. Op 10 mei 1873 is hij op het eiland aangekomen en is daar nooit meer weggegaan. Zijn komst betekende zeer veel voor de melaatsen. Hij bouwde scholen, zorgde voor de aanleg van wegen maar hij was ook ziekenverzorger en priester voor het volk. In 1884 werd er ontdekt dat hij ook lepra had. Na een lange strijd en hard werken, is hij op 49 jarige leeftijd aan lepra gestorven  op 15 april 1889.

Op 4 juni 1995 werd Pater Damiaan door Paus Johannes Paulus II zalig verklaard omwille van zijn zelfopoffering en zijn inzet voor zijn naasten, de melaatsen.


Bronnenlijst


Lepra. (sd). Opgehaald van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/lepra
Lepra . (sd). Opgehaald van Damiaanactie : https://damiaanactie.be/ziekte/lepra/
Njoo, D. M. (sd). Lepra / Ziekte van Hansen. Opgehaald van Huisarts : https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/lepra-ziekte-van-hansen/
Schrever, R. (2019, december 1). Jozef De Veuster alias Pater Damiaan (1840-1889). Opgehaald van Historiek : https://historiek.net/pater-damiaan-heilige-apostel-melaatsen/75146/
Vrij-Mazee, D. H. (2019, mei 2). Lepra. Opgehaald van Gezondheidsplein: https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/lepra/item42036
Wat is lepra? (sd). Opgehaald van Leprastichting: https://www.leprastichting.nl/wat-is-lepra/


Reacties

  1. Ik was wel gekend met de ziekte maar wist niet dat het ook besmettelijk was door te hoesten of niezen, ik dacht alleen aanrakingen. Ik wist niet dat de ziekte 'zo makkelijk' te bestrijden was en er oplossing denkbaar is. Ik kan eruit afleiden dat het eiland Molokai een soort quarantaine plaats was waar enkel zieken kwamen. Ze ook niets anders dan levensnoodzakelijk middelen ter beschikking hadden. Gelukkig leven we in een moderne tijd zodat er nu veel mogelijkheden zijn om ons tijdens onze quarantaine bezig te houden. Pater Damiaan is zeer mooi en hij hier zeker een sterk karakter voor nodig!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De 10 plagen van Egypte

Difterie ook wel gekend als kroep

Aangename kennismaking