Gele koorts

Al vaak heb ik gehoord dat kinderen en volwassenen last kunnen hebben van geelzucht. Toen ik las dat gele koorts ook bestond, dacht ik onmiddellijk dat dit hetzelfde was. Dit is blijkbaar niet waar. Maar wat is gele koorts dan?

Info over vaccinatie tegen gele koorts. | WereldreizigersclubGele koorts is een ernstige infectieziekte die heel vaak leidt tot de dood. Het virus wordt overgedragen via muggen. Als een mug een besmet persoon heeft gestoken, draagt die mug het virus met zich mee. Mensen kunnen dit virus niet overdragen aan elkaar.  

Gele koorts is een grotere boosdoener dan ik dacht. Elk jaar sterven er zo’n 60.000 mensen aan deze ziekte.


Symptomen

De meeste personen ervaren weinig symptomen van gele koorts. De incubatieperiode ligt tussen de 2 en 9 dagen. Dan pas komen de symptomen naar boven.

Dit zijn de eerste symptomen. De meeste mensen genezen spontaan in deze fase.  
-        plotselinge koorts en rillingen
-        spierpijn, rugpijn
-        hoofdpijn
-        misselijkheid en braken
-        mogelijk geelzucht

Bij ongeveer 15% van de mensen die besmet raken, ontstaan er zeer erge symptomen:

-       Nierproblemen
-       Geelzucht
-       Bloed overgeven
-       Blijvende koorts
-       Uitvallen van organen

Er bestaan geen geneesmiddelen tegen gele koorts. Daarom leidt het in een erge fase vaak tot de dood. Dus als je van plan bent om op reis te gaan naar een plaats waar gele koorts veel voorkomt, laat je je best vaccineren.  


Vaccinatie

Max Theiler was een viroloog een virusonderzoeker. Max kwam samen met zijn begeleider erachter dat je door een kleine dosis van het virus immuun wordt tegen gele koorts toen Max zelf besmet is geraakt met de ziekte.
Hij heeft daarna het vaccin tegen de gele koorts gemaakt. Dit werd bekend gemaakt op 28 april 1931. Echter was het vaccin niet direct goed. Pas  in 1937 was het vaccin 17-D in orde en konden de mensen worden gevaccineerd. Nadien heeft Max hiervoor de Nobelprijs voor geneeskunde gewonnen.

De vaccinatie zou je normaal maar 1 keer in je leven moeten krijgen. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet bij iedereen blijft werken. Bijvoorbeeld mensen die besmet zijn met hiv krijgen best om de 10 jaar een booster omdat het vaccin niet meer actief is. Je vraagt dit best aan je huisarts.

Gele koorts inenting en ziekte - Vaccinatie info - Vaccinaties op reis
De gekleurde gebieden op de kaart zijn de plaatsen waar gele koorts veel voorkomt.De roze gebieden zijn de plaatsen waar je sterk wordt aangeraden om een vaccinatie te laten zetten en indien je naar de paarse gebieden wil reizen ben je verplicht, je te laten vaccineren.


Waar komt gele koorts het meest voor

De eerste grote uitbraak van gele koorts was in de 17de eeuw. In 1648 was er een uitbraak in Mexico, het virus is naar daar gekomen ten gevolge van de grote slaventransporten vanuit West-Afrika naar Amerika. Sindsdien bevinden de grootste risico gebieden zich in Afrika en Zuid- Amerika.


Bronnenlijst
Gele koorts. (sd). Opgehaald van Thuisvaccinatie: https://www.thuisvaccinatie.nl/ziektes/gele-koorts
Gele koorts. (sd). Opgehaald van Zorg en gezondheid : https://www.zorg-en-gezondheid.be/gele-koorts
Gele koorts . (2016, september 14). Opgehaald van Arsten zonder grenzen : https://www.msf-azg.be/nl/thema/gele-koorts
gele koorts . (2019). Opgehaald van Vakanties op reis : https://www.vaccinatiesopreis.nl/gele-koorts-afrika/
Max Theiler. (2020, januari 23). Opgehaald van Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Max_Theiler
RICHTLIJN INFECTIEZIEKTEBESTRIJDING VLAANDEREN – GELE KOORTS. (2019, maart 12). Opgehaald van Agenschap zorg en gezondheid : https://www.zorg-en-gezondheid.be/sites/default/files/atoms/files/Richtlijn%20gele%20koorts_2019.pdf
Rummens, D. (sd). Vaccinatie tegen gele koorts. Opgehaald van CM: https://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/vaccinaties/reisvaccinaties/gele-koorts
VACCIN TEGEN GELE KOORTS ONTWIKKELD 1932. (sd). Opgehaald van IsGeschiedenis: https://isgeschiedenis.nl/nieuws/vaccin-tegen-gele-koorts-ontwikkeld-1932


Reacties

  1. Zoals we zien bij onze huidige Covid-19 pandemie heeft transport veel te maken met de verspreiding van het virus. Hartverscheurend dat in die tijd slavenhandel als gewoon transport werd aanzien... Het is ook nog eens interessant om over een 'niet zo bekende' ziekte te lezen.

    Groetjes Julie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toen ik de foto van de mug zag dacht ik dat het ging gaan over malaria, maar ik had me vergist!
    Ik ken iemand die als kind in Afrika (denk Congo..) gestoken is daar de malariamug en die daardoor heel erg ziek is geweest. En er zat zelf een kans in dat ze het niet ging halen, maar is nu toch al in de 70. Zoals ze vertelde zijn het een beetje gelijkaardige symptomen of hier als gele koorts. Ze heeft er wel littekenweefsel of vervorming aan haar lever van overgehouden. Even als extra weetje ;) .
    Makkelijk en overzichtige blogpagina. Succes verder!
    Groetjes Dina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik had dus nog nooit van deze ziekte gehoord en was wel wat geschrokken dat deze overdraagbaar was via muggen. Ik heb mij nu ook al afgevraagd of covid-19 zou kunnen overgedragen worden via muggen? Zoals ik al gemerkt heb, worden veel virussen overgedragen via transport; dit was ook zo bij de pest en covid-19.
    Leuke blog om te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wist je dat de mug niet alleen bij de gele koorts de oorzaak van de ziekte/ verspreiding is. Dit is ook zo bij malaria. De eerste symptomen bij de gele koorts zijn heel gelijklopend met het coronavirus en andere pandemieën. Toch eigenaardig? Dit verklaard wel waarom mensen met de gewone griep bang zijn om het virus te verkrijgen en met angst leven. Ook deze vaccinatie van gele koorts heb ik gekregen toen ik naar Ethiopië ging. Wel gek dat ze zes jaar erover gedaan hebben om een vaccin te vinden. Is dit de normale duur voor een vaccin te ontwikkelen?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De 10 plagen van Egypte

Difterie ook wel gekend als kroep

Aangename kennismaking