De 10 plagen van Egypte

In de lagere school, tijdens de godsdienstles, heb ik geleerd over de 10 plagen van Egypte. Ik dacht dat dit gewoon een verzonnen bijbels verhaal was. Maar in verschillende artikels staat dat de plagen volgens wetenschappers echt zouden gebeurd zijn. Sommige plagen worden zelfs omschreven als een epidemie.


Volgens het Oude testament

De plagen van Egypte zijn zo’n 3000 jaar geleden naar Egypte gebracht door de Heer. God heeft dit gedaan omdat de farao het Israëlische volk vrij wou laten uit de slavernij. De farao wou niet dat het volk naar de woestijn zou gaan om God te dienen met offers.

God stuurde Mozes en zijn broer Aaron naar Egypte om het volk te bevrijden. De twee broers moesten de farao overtuigen. Daarvoor gebruikten de plagen. Voor elke plaag waarschuwden ze de farao en omdat hij de slaven niet vrij liet, startten ze de volgende plaag. Pas na 10 plagen liet de farao het volk vrij.


De 10 plagen op een rijtje

1.     Water wordt bloed
2.     Kikkers
3.     Muggen
4.     Steekvliegen
5.     Veepest
6.     Zweren
7.     Hagel
8.     Sprinkhanen
9.     Duisternis
10.  De dood van alle eerstgeborenen van mens en dier



Wetenschappelijke verklaring

De plagen hebben zich voorgedaan in de oudheid in een stad die naast de Nijl is gelegen. De farao die toen regeerde over Egypte was Ramses II (1279- 1213 v.Chr). Tijdens zijn regeerperiode was de stad plotseling verlaten. Door bodemonderzoek van wetenschappers hebben zij ontdekt dat de zogezegde plagen een gevolg zijn van een plotse klimaatverandering en een vulkaan uitbarsting.

Klimaatverandering
De eerste zes plagen zijn ontstaan door de klimaatverandering. Als gevolg hiervan droogde de Nijl wat uit. Algen uit het water gingen dood en hierdoor kleurde het water rood. Dit was plaag 1.  De kikkers verlieten het water doordat de dode algen giftig werden. Die overvloed aan kikkers in de stad is gekend als plaag 2.
De kikkers stierven uit, dus de muggen en luizen hadden geen vrees meer om opgegeten te worden en vermenigvuldigden zeer snel. Dit was de reden van plaag 3 en 4.
Deze insecten waren dan ook de reden waarom er verschillende ziektes werden verspreid. Zij waren de oorzaak van plaag 5 en 6.

Vulkaanuitbarsting
Door de uitbarsting van de vulkaan Thera kwam de as van de vulkaan in aanraking met onweersbuien en daardoor kwam er hagel naar beneden, plaag 7. Door die hagel is er een vochtig klimaat ontstaan, wat het ideale milieu is voor sprinkhanen ofwel plaag 8.
Door de as van de vulkaan kon de zon de stad niet meer goed bereiken waardoor het heel de tijd donker was of ook wel gekend als plaag 9, de duisternis.
Als laatste is er nog de plaag waar alle eerst geborenen stierven. Dit zou kunnen verklaard worden doordat het graan beschimmeld was en de oudste altijd als eerste mocht eten.

Door deze wetenschappelijke benadering, kan ik als minder gelovige, gefascineerd verhalen van de Bijbel lezen. 


Bronnenlijst 


10 Plagen van Egypte. (sd). Opgehaald van Alle top 10 lijstjes : https://www.alletop10lijstjes.nl/10-plagen-van-egypte/
Ahlers, L. (2010, maart 3O). Bijbelse plagen wetenschappelijk verklaard. Opgehaald van Historiek : https://historiek.net/bijbelse-plagen-wetenschappelijk-verklaard/7552/
De 10 plagen . (sd). Opgehaald van Jehovah's getuigen : https://www.jw.org/nl/bibliotheek/boeken/bijbelverhalen/2/10-plagen/
Kraaijvanger, C. (2010, maart 29). 'BIJBELSE PLAGEN ZIJN ECHT GEBEURD'. Opgehaald van Scientias: https://www.scientias.nl/bijbelse-plagen-zijn-echt-gebeurd/
Rijnvis, D. (2010, maart 29 ). 'Bijbelse plagen mogelijk echt gebeurd'. Opgehaald van NU: https://www.nu.nl/wetenschap/2214991/bijbelse-plagen-mogelijk-echt-gebeurd.html








Reacties

  1. Ook ik heb hierover meer geleerd tijdens de lessen godsdienst is het lager. Wel had ik nog nooit gehoord over de wetenschappelijke verklaringen. Maar als ik deze lees, klinken deze wel heel erg logisch.
    Ook 'een ziekte' waar ikzelf nooit zou opgekomen zijn! Heel uniek.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Godsdienst was niet één van mijn favoriete vakken dus het kan goed zijn dat ik deze les snel vergeten ben, dit verklaard misschien veel waarom dit wel iets opwekt bij mij maar niet alles. Volgens mij kunnen sommige plagen wel wetenschappelijk verklaard worden maar andere zijn wat minder logisch zoals de laatste plaag. Wat denk jij? Maar deze zijn dus allemaal wetenschappelijk onderzocht en bewezen?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Difterie ook wel gekend als kroep

Aangename kennismaking